A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


Margaret Atwood, één van Canada’s belangrijkste auteurs, was getrouwd met de in 2019 overleden auteur Graeme Gibson. Ze is zowel dichteres als romanschrijfster. In 1985 schreef ze 'The handmaid’s tale' waarop de in 2017 verschenen televisieserie gebaseerd is, ook in 1990 werd het boek al verfilmd. Het boek Alias Grace verscheen in 2017 als Netflix serie.

Deel en serie Deel 1 - The handmaid's tale
Titel Het verhaal van de dienstmeid
Oorspronkelijke titel The handmaid's tale
Uitgever Nederlandse uitgave in 2009 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der 'Dienstmaagden', die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen ’s nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip 'liefde'. In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Een regime dat bepaalde stemmingen in onze maatschappij tot een even logische als huiveringwekkende conclusie doordrijft: is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

* Eerste Nederlandse uitgave in 1987 bij uitgeverij Bakker.


Deel en serie Deel 2 - The handmaid's tale
Titel De testamenten
Oorspronkelijke titel The testaments
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2019 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman.

Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - MaddAddam Trilogie
Titel Oryx en Crake
Oorspronkelijke titel Oryx and Crake
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2003 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

De verteller van Margaret Atwoods onvergetelijke, apocalyptische roman Oryx en Crake noemt zichzelf Sneeuwman. Als het verhaal begint, rouwt hij om het verlies van zijn geliefde Oryx en zijn beste vriend Crake. Hij is alleen overgebleven, en probeert te overleven in een gebied dat ooit door mensen werd bewoond, maar dat inmiddels onbewoonbaar is geworden. Langzaam sterft hij van de honger. Hoe heeft alles zo snel uiteen kunnen vallen? Waarom bezit Sneeuwman niets meer, behalve pijnlijke herinneringen? Op zoek naar de antwoorden op zijn vragen onderneemt hij een dubbele reis naar zijn eigen verleden, en naar de experimentele wereld van Crake - waar het ongeluk van de echte wereld begon.

Op indrukwekkende wijze beschrijft Margaret Atwood in Oryx en Crake een onvoorstelbare, maar tegelijk volkomen geloofwaardige wereld, die wordt bewoond door onvergetelijk personages. Met haar vlijmscherpe pen en de haar zo typerende zwarte humer heeft zij met deze schokkende roman niet alleen haar eigen grenzen op indrukwekkende wijze verlegd, maar misschien wel die van de gehele hedendaagse romankunst.


Deel en serie Deel 2 - MaddAddam trilogie
Titel Het jaar van de vloed
Oorspronkelijke titel The year of the flood
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

De langverwachte nieuwe roman van Margaret Atwood getuigt van haar bijzondere literaire talent en verbeeldingskracht. Het verhaal speelt zich af in een onbepaalde nabije toekomst, maar schetst een navrant beeld van de lijdzame mens in een wereld die wij maar al te goed kennen.

De tijden en de soorten zijn in snel tempo veranderd en de sociale samenhang is net zo broos geworden als het mileu. De leider van de Hoveniers van de Heer, een sekte die wordt gekenmerkt door de versmelting van wetenschap en religie ijvert voor het behoud van elk plantaardig en dierlijk leven, heeft een natuurramp voorspeld die de Aarde voorgoed zal veranderen. Twee vrouwen overleven het: een jonge trapezedanseres die opgesloten zit in de chique seksclub waarin ze werkt en een Hovenier van de Heer die zichzelf heeft gebarricadeerd in een luxueuze spa waar de meeste schoonheidsmiddeltjes eetbaar zijn. Maar zijn er nog overlevenden?
Terwijl de leider van de Hoveniers van de Heer zich met zijn volgelingen staande probeert te houden in de veranderde wereld, leidt de ontsnapping van de twee vrouwen tot en onverwacht en ontroerend einde.

'Het jaar van de vloed' is afwisselend inktzwart, gevoelig, diepzinnig, spannend en verontrustend hilarisch: nooit eerder was Atwood zo inventief en briljant.


Deel en serie Deel 3 - MaddAddam trilogie
Titel MaddAddam
Oorspronkelijke titel MaddAddam
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2013 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

Meer dan ooit is de westerse wereld in de ban van de mogelijkheid dat aan ons luxe leven een einde kan komen. Margaret Atwood, een van de grootste en meest gelezen schrijvers van onze tijd, geeft ons met MaddAddam haar visie op een leven in de zeer nabije toekomst.
Enige tijd nadat een waterloze vloed het grootste deel van de mensenheid heeft vernietigd, hebben Toby en Ren hun vriendin Amanda uit handen van zogeheten Painballers gered. Zij leven teruggetrokken in het zwaarbeveiligde MaddAddamite Cob House, waar het leven evenmin eenvoudig blijkt te zijn.
Te midden van allerlei gevaren van buiten moeten zij ook alledaagse gevaren zien te trotseren: culturele verwarring, jaloezie jegens onbereikbare geliefden, en verschrikkelijke koffie.
Met MaddAddam bewijst Margaret Atwood haar grote kwaliteiten en weet ze een vaak onbegrepen literaire genre overtuigend naar een groot publiek te presenteren. Het is een prachtig boek, voor haar vele fans, maar ook voor iedereen die soms bang is dat we in een eindtijd leven. MaddAddam is een echte Atwood: geestig, avontuurlijk en romantisch.

* De drie delen van deze trilogie zijn ook samen in één boek verschenen: De MaddAddam Trilogie.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Titel Boven water
Oorspronkelijke titel Surfacing
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1979 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Een Canadese vrouw gaat op zoek naar haar vader, die spoorloos verdwenen is. Deze zoektocht blijkt uiteindelijk niet alleen een zoektocht naar haar vader, maar ook een zoektocht naar zichzelf. Boven water is een fenomenaal verhaal over rouw, verlies en ouderschap, geschreven in briljant, vlijmscherp proza.


Titel Lichamelijk letsel
Oorspronkelijke titel Bodily harm
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1983 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Journaliste Rennie Wilford vertrekt naar een eiland in de Caribische Zee, om te herstellen van een zware operatie en een daaropvolgende depressie. Haar minnaar heeft haar in de steek gelaten, en een mysterieuze inbreker laat een keurig opgerold, sinister stuk touw op haar bed achter. Op St. Antoine raakt ze, naïef en bezig met haar eigen problemen, verwikkeld in een politieke intrige.


Titel De eetbare vrouw
Oorspronkelijke titel The edible woman
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1987 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Ze heet Marian. Ze is een heel mooie jonge vrouw. De enige man met wie ze slaapt, is de man met wie ze zal gaan trouwen. Het enige wat ze met haar werk wil, is het zo snel mogelijk opzeggen. Het enige vooruitzicht waarop ze zich kan verheugen, is hetzelfde soort huis en kinderen als waarmee al haar vriendinnen genoegen hebben genomen. Maar dan gebeurt er iets. Het begon ermee dat ze met maar één andere man naar bed gaat. Maar daarna gaan de remmen steeds verder los...


Titel Katteoog
Oorspronkelijke titel Cat's eye
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1989 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

 

Voor de officiële opening van een overzichtstentoonstelling van haar werk keert een Canadese schilderes van middelbare leeftijd terug naar de stad waarin ze opgroeide en kijkt ze terug op haar leven. Tot haar 9e trok ze met haar onconventionele ouders door Noord-Canada, en was er nauwelijks sprake van scheiding tussen de seksen. Na hun verhuizing naar Toronto werd ze geconfronteerd met de macht van het aparte meisjeswereldje en van de ij vriendinnen, die haar terroriseerden tot zij te sterk voor hen werd.

* In 2001 heruitgegeven als Kattenoog.


Titel De roofbruid
Oorspronkelijke titel The robber bride
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1994 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Mooi, intelligent en bloeddorstig, afwisselend manipulatief en kwetsbaar, behoeftig en wreed, en altijd het turbulente middelpunt: zo verwoestte Zenia, de roofbruid, ooit de levens van de drie vriendinnen Toney, Roz en Charis. Ze wou hun sympathie, verraadde hun vertrouwen en ging ervandoor met hun mannen. Maar Zenia is dood en begraven, tot hun grote opluchting.

En dan loopt ze op een kwade dag ineens het restaurant binnen waar de drie vriendinnen zitten te eten: het levende bewijs van hun ergste vermoedens. Zenia is niet eenvouding in ijle lucht opgelost, het is niet waar dat er niets van haar over is. Zenia leeft, maar werken haar oude trucs nog? Tony, Roz en Charis zijn ouder, en wellicht wijzer geworden. Ze zinnen op wraak. Wat volgt is een meedogenloze afrekening met de spoken uit het verleden.


Titel Het leven vóór de mens
Oorspronkelijke titel Life before man
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1995 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Momenteel is deze info nog niet beschikbaar, indien u dit boek hebt gelieve er dan een scan of foto door te mailen waarop het verhaal goed leesbaar is. Overtypen en ons per mail sturen mag natuurlijk ook.


Titel Alias Grace
Oorspronkelijke titel Alias Grace
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1996 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Zestien jaar zijn voorbijgegaan sinds de mooie, jonge Grace Marks op haar zestiende achter de tralies verdween vanwege de koelbloedige moord op haar werkgever Thomas Kinnear en diens huishoudster en minnares Nancy Montgomery. Haar mededader James McDermot kreeg destijds de doodstraf en werd opgehangen. De doodstraf tegen Grace werd door de rechtbank op het laatste moment omgezet in levenslang. Sommigen denken dat ze onschuldig is, anderen dat ze gek is; Grace zelf zegt zich niets van de moorden te herinneren. Simon Jordan, jong zenuwarts en expert op het gebied van geheugenverlies, wordt in dienst genomen om achter de waarheid te komen. Stap voor stap tracht Jordan haar naar dat deel van haar bewustzijn te brengen waarin zich de herinnering aan de moorden moet bevinden. Was zij onschuldig, zoals hij gelooft, of is zijn een gevaarijke moordenares? Of werd zij het slachtoffer van de gewelddadige James McDermot?

In Alias Grace worden op schitterende wijze verschillende thema's verbeeld: seks, geweld, immigratie, spiritualiteit en de relaties tussen vrouwen en mannen en tussen sociale klassen. In het brandpunt van deze rijke, fascinerende roman heeft Atwood een van de meest raadselachtige en beruchte figuren uit de Canadese geschiedenis geplaatst.


Titel De blinde huurmoordenaar
Oorspronkelijke titel The blind assassin
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2000 bij Bakker
Genre Roman

Korte omschrijving

Iris Chase trouwde met een invloedrijke industrieel toen ze achttien was - te jong nog, en te naïef om te zien wat het leven voor haar in petto had. Nu is ze tweeëntachtig, en kijkt ze terug op haar ongewone leven en op de gebeurtenissen rond de tragische, vroege dood van haar zusje Laura.
Een van deze gebeurtenissen was de publicatie van 'De blinde huurmoordenaar', de roman waarmee Laura Chase in één klap beroemd werd. Het boek beschreef de riskante affaire tussen een rijke jonge vrouw en een man van ver beneden haar stand - een roman over liefde en jaloezie, zelfopoffering en verraad.
Atwood wisselt de geschiedenis van Iris af met hoofdstukken van de roman-in-de-roman. Steeds verder vervlechten de twee verhalen zich, totdat een catastrofe dreigend opdoemt.


Titel Penelope: de mythe van de vrouw van Odysseud
Oorspronkelijke titel Penelopiad
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij De Bezige Bij
Genre Roman

Korte omschrijving

In een prachtige meeslepende hervertelling van de mythe van Odysseus en Penelope, zet Atwood een andere Penelope neer dan die we uit Odyssee kennen. Atwood geeft het woord aan Penelope zelf en aan de twaalf gehangen maagden, die een heel ander verhaal vertellen datn Odysseus.


Titel Moreel verval
Oorspronkelijke titel Moral disorder
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

Moreel verval vormt een aaneengesloten serie haarscherp geobser-veerde gebeurtenissen uit het leven van de hoofdpersoon. Vanaf de jaren dertig tot nu wordt de lezer meegevoerd langs buitenwijken en boerderijen, door steden en bossen, naar ontmoetingen met familieleden, vrienden, vijanden en leermeesters.
Het boek begint in het heden en laat twee mensen zien die, hoewel ze niet jong meer zijn, ervoor kiezen om samen te blijven in een wereld die niet langer veilig lijkt te zijn. De lezer volgt daarna Atwoods hoofdpersoon van kind tot tiener en als jonge volwassene, en ontdekt met haar de complexiteit van moderne relaties, zoals alleen Atwood ze kan beschrijven. Hartverscheurend vertelt ze over de nadagen van de bejaarde ouders van de hoofdpersoon, en keert ze tegelijk weer terug naar de kindertijd.
Moreel verval is afwisselend grappig, ontroerend, lyrisch, vilein, tragisch, schokkend en zeer persoonlijk.


Titel Als laatste het hart
Oorspronkelijke titel The heart goes last
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij Prometheus
Genre Roman

Korte omschrijving

Na de wereldwijde economische crisis houden Stan en Charmaine, een pasgetrouwd stel, met moeite het hoofd boven water. Ze wonen in hun auto en verdienen lang niet genoeg om hun torenhoge schulden af te betalen. Ze zijn zo wanhopig dat ze, wanneer ze een advertentie zien in de lokale krant over een 'sociaal experiment' in de stad Isotopia, zich onmiddellijk aanmelden. Alle deelnemers leiden een dubbelleven: de ene maand zijn ze gevangene, de andere maand bewaker. Het is de ultieme vorm van timesharing.
In het begin lijkt alles probleemloos te verlopen. Ze hebben een eigen huis en een vaste baan. Maar wanneer Stan en Charmaine, zonder dit van elkaar te weten, een allesverslindende obsessie ontwikkelen voor het stel dat in hun huis woont als ze zelf in de gevangenis zitten, verandert het sprookje in een levensbedreigende situatie. Wantrouwen, schuld en seksuele verlangens nemen de overhand. Stan moet vrezen voor zijn leven.
Margaret Atwood schreef een even briljante als angstaanjagende roman over de gevolgen die de economische crisis zou kunnen hebben voor de vrijheid van het individu.


Titel Heksengebroed
Oorspronkelijke titel Hag-seed: The tempest retold
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2016 bij Nijgh & Van Ditmar
Genre Roman

Korte omschrijving

Felix staat helemaal aan de top van zijn loopbaan. Hij is artistiek leider van een theaterfestival. Zijn producties zijn even betoverend als verwarrend. En nu werkt hij aan een enscenering van The Tempest, die ongehoord belooft te worden. Een productie die niet alleen zijn reputatie zal bevestigen, maar ook bepaalde emotionele wonden zal helen. Althans, dat was het plan. Maar Felix wordt onverwachts op een vreselijke manier verraden, en komt in ballingschap in een hutje in het bos te leven, belaagd door herinneringen aan zijn geliefde dochter, Miranda, die hij verloren heeft. En broedend op wraak. Na twaalf jaar dient de mogelijkheid tot wraak zich aan in de vorm van een theatercursus in een nabijgelegen gevangenis. Hier zal Felix alsnog The Tempest opvoeren en de verraders in een val lokken. Pure magie! Maar zal de val van zijn vijanden Felix doen herrijzen? Margaret Atwood voert ons in deze roman mee op een betoverende, interactieve reis vol verrassingen en wonderen.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Titel Wenken voor de wildernis
Oorspronkelijke titel Wilderness tips
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1992 bij Bakker
Genre Bundel

Korte omschrijving

In Wenken voor de wildernis, een bundel met tien verhalen, gebruikt Margaret Atwood de indrukwekkende Canadese natuur als metafoor voor het menselijk bestaan. Dat die natuur geen paradijs is maar een jungle waarin niemand zijn leven zeker is, wordt meteen duidelijk.


Titel Dansende meisjes
Oorspronkelijke titel Bluebeard's egg & Dancing girls
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1993 bij Bakker
Genre Bundel

Korte omschrijving

Zwangere vrouwen, studenten en journalisten, boeren en vogelaars, ex-vrouwen, jonge minnaars en dansmeisjes: allemaal gewone mensen - toch?
In deze collectie korte verhalen onderzoekt Margaret Atwood de werking van de menselijke geest, de complicaties van onderlinge relaties en de confrontatie tussen verschillende culturen.
In de verhalen kruisen het alledaagse en het ongewone elkaar op onverwachte manieren: ex-vrouwen hebben een eigenaardig feestmaal op de begravenis van een psychiater; een jonge student wordt achtervolgd door een geobsedeerde immigrant; een oude vrouw is aan het hamsteren voor een dreigende catastrofe.
De 14 verhalen brengen de lezer van Canada tot Engeland, van Mexico tot de Verenigde Staten en tonen ons karakters die ons raken en ons begrip en medeleven opwekken. In deze verzameling korte verhalen toont Margaret Atwood ons de menselijke motivatie zoals we die niet eerder zagen.


Titel Alle verhalen
Oorspronkelijke titel ?
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1996 bij Ooievaar
Genre Bundel

Korte omschrijving

Momenteel is deze info nog niet beschikbaar, indien u dit boek hebt gelieve er dan een scan of foto door te mailen waarop het verhaal goed leesbaar is. Overtypen en ons per mail sturen mag natuurlijk ook.


Titel De tent
Oorspronkelijke titel The tent
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij Prometheus
Genre Bundel

Korte omschrijving

De tent van Margaret Atwood is een zinnenprikkelende verzameling korte verhalen, afgewisseld door illustraties van de auteur. De verhalen zijn zowel geestig als intelligent, persoonlijk als vooruitziend, en vertellen op hoogst fantasierijke wijze over een breed scala aan onderwerpen. In de verhalen geeft Atwood een sluwe peptalk aan ambitieuze jongeren.


Titel Het stenen matras: negen vertellingen
Oorspronkelijke titel Stone mattress
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij Prometheus
Genre Bundel

Korte omschrijving

In Het stenen matras voert Margaret Atwood ons mee naar negen raadselachtige werelden, waarin we kennismaken met eigenzinnige personages en de manier waarop ze hun turbulente leven in eigen hand nemen.
Op een stormachtige winteravond komen we een fantasy-auteur tegen die net weduwe geworden is en die begeleid wordt door de stem van haar overleden man. We zien een oude dame met het syndroom van Charles Bonnet die contact probeert te maken met de kabouters die ze steeds meent waar te nemen, terwijl een recent gevormde groep populisten bijeenkomt om haar bejaardenwoning in de as te leggen. In het noordpoolgebied wordt wraak genomen vanwege een misdaad die lang geleden gepleegd is, en een vrouw met een genetische afwijking wordt aangezien voor een vampier.
Atwood waagt zich in een hedendaags fabelachtig schaduwland dat ze eerder verkende in haar gerenommeerde roman Alias Grace. Het stenen matras is een klassieke Atwood: bloedserieus en speels tegelijk, geschreven met een enorme inventiviteit en gitzwarte humor.
Andere titels van deze auteur Meerdere van haar korte verhalen werden ook uitgegeven in multi-auteur bundels.
Website margaretatwood.ca


Home | Boekenkast A |