A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


Voor de serie 'De Aardkinderen' deed de in 1936 geboren Amerikaanse schrijfster Jean M. Auel uitgebreid onderzoek. Je kunt je afvragen hoe een romanschrijfster onderzoek doet naar een wereld van 35.000 jaar geleden, want buiten wetenschappelijke naslagwerken lijkt er niet veel mogelijk, nietwaar? Jean Auel deed niet moeilijk en ging aan de slag.

Ze las vele wetenschappelijke boeken over de IJstijd, nam lessen op het gebied van plantkunde, het bereiden van dieren (zowel het vlees als de huid), leerde hoe vuur wordt gemaakt zonder het gemak van een lucifer, sliep een nacht op een berg om met primitieve middelen een nacht in de kou te overleven en bezocht diverse pre-historische vindplaatsen in Europa.

Op basis van al haar bevindingen schreef ze 'De Aardkinderen'. Volgens velen geeft de serie een goed beeld van het leven in de IJstijd, volgens even zovelen moet je de serie niet al te serieus nemen. Wie van de partijen gelijk heeft, zal waarschijnlijk altijd een vraag blijven, maar feit blijft dat miljoenen mensen op de aardbol zich suf hebben genoten en nog steeds genieten van de serie. En ik kan niet anders doen dan me afvragen of dat laatste niet precies de bedoeling is geweest van Auel met het schrijven van haar wereldberoemde serie.

'De Stam van de Holebeer' werd in 1986 verfilmd als "The Clan of the Cave Bear" met in de hoofdrol Daryl Hannah als Ayla en werd geregisseerd door Michael Chapman.

Deel en serie Deel 1 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel De stam van de holebeer
Oorspronkelijke titel The clan of the cave bear
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1981 bij Het Spectrum
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

De Stam van de holebeer brengt ons terug naar het begin van onze beschaving, ruim 35.000 jaar geleden.

De hoofdpersoon is Ayla, die de toekomst van de mensheid in haar bloed heeft. Bij een aardbeving heeft zij haar familie verloren. Als ze daarna eenzaam door het woeste land trekt, wordt ze verwond door een leeuwin. Met enige tegenzin nemen de leden van de Stam haar op. Door haar zuivere gelaatstrekken en grote intelligentie is zij een buitenbeentje. Met haar onstuimige trots probeert zij de vele taboes die de oude cultuur van de Stam beheersen, te doorbreken en een eigen leven te leiden.

De Stam van de holebeer is het verhaal over het ontzagwekkende mysterie van het ontstaan van de mensheid en het drama van de menselijke strijd om te overleven.


Deel en serie Deel 2 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel De vallei van de paarden*
Oorspronkelijke titel The valley of the horses
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1986 bij Het Spectrum
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

Door haar afwijkende uiterlijk en grote intelligentie is Ayla een buitenbeentje in de Stam. Ze probeert steeds opnieuw de vele taboes van de oude stamcultuur te doorbreken en haar eigen leven te leiden. De Stam straft haar zwaar voor haar verlangen: ze wordt verstoten.

Ayla besluit op zoek te gaan naar de Anderen, die zijn zoals zij. Ze trekt door een onbekende, vijandige wereld, waar een ijzig klimaat heerst. Eenzaamheid is een voortdurende last, overleven een aanhoudende strijd.

Na een langdurige zwerftocht komt ze in een beschutte vallei: ze besluit daar tijdens de sneeuwperiode te blijven. Ze ontdekt dat de dieren even kwetsbaar zijn als zijzelf, en ze sluit vriendschap met ze.

Geen van haar ervaringen bereidt haar voor op de verwarring die haar overvalt als ze een jongeman redt uit de klauwen van de door haar geadopteerde holeleeuw. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar menselijk gezelschap en haar angst voor de onbekende Andere...

* Dit boek is in 1983 ook uitgebracht onder de titel 'De tocht naar de Anderen' bij Het Spectrum.


Deel en serie Deel 3 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel De mammoetjagers
Oorspronkelijke titel The mammoth hunters
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1986 bij Het Spectrum
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

Ayla, in de ban van haar liefde voor Jondalar, trekt met hem verder vanuit de vallei waar zij bescherming vonden. Hun reis brengt hen bij de stam van de Mamutiėrs, de mammoetjagers. Hun leider is Talut, een roodharige boom van een man, met een bulderende lach en een zacht karakter. Wanneer Ayla is geadopteerd door Mamut, de oude sjamaan van de Grote Aardmoeder, kan zij haar kundigheid op het gebied van medicijnen en heelkunde gaan gebruiken om de Mamutiėrs te helpen.

Maar zij heeft er ook de fascinerende meesterbeeldhouwer Ranec ontmoet tot wie zij zich - tegen haar wil - als door een magneet voelt aangetrokken. Het conflict is geboren wanneer zij in tweestrijd komt te staan. Wat weegt zwaarder... haar liefde voor de zorgzame maar jaloerse Jondalar of haar steeds sterker wordende gevoelens voor Ranec?

Ayla zal een beslissende keus moeten maken, een keus die door de woordloze taal van de Stam van de holebeer zal worden beļnvloed...

Deel en serie Deel 4 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel Het dal der beloften
Oorspronkelijke titel The plains of passage
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1990 bij Het Spectrum
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

Hoewel Ayla aan Ranec, de meesterbeeldhouwer van de Mamutiėrs, haar Belofte heeft gegeven om samen met hem een vuurplaats te stichten, geeft zij hem het symbool van hun verbintenis terug. Zij voelt toch dat het Jondalar is met wie zij verder door het leven moet gaan.

Maar Ayla draagt het teken van de Grote Aardmoeder in zich, en haar bestemming gaat veel verder dan zij of Jondalar ooit kan vermoeden. Een lange tocht naar zuidelijker streken brengt ontberingen en onzekerheden over hun persoonlijke lot...


Deel en serie Deel 5 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel Een vuurplaats in steen
Oorspronkelijke titel The shelters of stone
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2002 bij Bruna
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

Eindelijk, na een reis vol gevaren over de grote gletsjer, arriveren Ayla en Jondalar bij het volk van de Zelandoniėrs. Marthona, de moeder van Jondalar, ontvangt hen met open armen.

Ook Zelandoni, de geestelijke leidster van het volk en de vrouw die Jondalar inwijdde in de liefde, is onder de indruk van Ayla en wil haar tot haar leerling maken.

Maar behalve bewondering dwingt Ayla ook afgunst en wantrouwen onder de grotbewoners af. Het doet haar beseffen dat ze nog een lange weg te gaan heeft voordat Jondalars volk haar zal accepteren. Maar wil ze dat ook werkelijk? En zal de geest van de holenleeuw het toestaan?


Deel en serie Deel 6 - De aardkinderen (Earth's Children)
Titel Het lied van de grotten
Oorspronkelijke titel The land of painted caves
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij Bruna
Genre Prehistorische roman

Korte omschrijving

'Het lied van de grotten' is het zesde en laatste deel in de wereldberoemde Aardkinderen-serie. De vele fans van Jean Auel komen eindelijk te weten hoe het verder gaat met Ayla, Jondolar en hun dochtertje Jonayla. De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot zelandoni, een spiritueel leider en genezer.

Ayla wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Ze worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder, en hierdoor komt haar relatie met Jondolar onder spanning te staan.
Website www.jeanauel.com


Home | Boekenkast A |