A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z
kruis 1775 - 1817Jane Austen wordt beschouwd als een van de belangrijkste Engelse romanschrijfsters. Hoewel het thema huwelijk een centrale rol inneemt in haar werk, is ze zelf nooit getrouwd. Er zijn verschillende verhalen in omloop met betrekking tot haar amoureuze betrekkingen, maar deze kunnen niet gecontroleerd worden aan de hand van haar brieven. Het grootste deel van haar archief werd na haar dood door haar familie vernietigd.

Haar eerste werk werd anoniem gepubliceerd - Austen was de dochter van een dominee en die publiceerde natuurlijk geen romans. Pas bij de herdruk van Mansfield Park kwam Austens identiteit in de openbaarheid.

Door de jaren heen werden al haar boeken talloze malen verfilmd.

Titel Catherine*
Oorspronkelijke titel Northanger Abbey
Uitgever Nederlandse uitgave in 1997 bij Boekwerk
Genre Historisch

Korte omschrijving

 

Catherine Morland, een zeventienjarige domineesdochter, is mooi en onervaren. Met haar vriendin Isabella Thorpe deelt ze haar grote belangstelling voor oude kastelen en romantische heldinnen uit griezelverhalen en romans.

In Bath raakt ze in verwarring door de avances van de arrogante John, Isabella's broer. Bovendien wordt de jonge geestelijke Henry Tulney verliefd op Catherine.

Als zijn vader, generaal Tilney, haar op het oude familiebezit Northanger Abbey - een voormalige abdij - uitnodigt, wordt haar gezonde verstand door het mysterie rond de dood van generaal Tilney's vrouw flink op de proef gesteld.

* Ook verschenen als 'De liefdes van Catherine Morland' in 2007 bij Muntinga Pockets & als 'De abdij van Northanger' in 2016 bij uitgeverij Athenaeum-Polak - Van Gennep.
* Eerder verschenen met als titel 'Heldin op hol' bij Uitgeverij Heideland Hasselt.


Titel De Watsons
Oorspronkelijke titel The Watsons / Sanditon
Uitgever Nederlandse uitgave in 1974 bij Penguin (Omnibus met ook Lady Susan en Sanditon)
Genre Historisch

Korte omschrijving

In het sprankelende en hoogst vermakelijke verhaal De Watsons staat de vitaliteit en optimisme centraal, die de zusters koesteren over hun huwelijksverwachtingen in een kleine provinciestad.

'De Watsons' is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Op de coverfoto uit 2005 is 'De Watsons' gebundeld met een andere Unfinished Novel, 'Sanditon', welke Jane nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven was.
'Lady Susan' is de derde Unfinished Novel.


Titel Emma
Oorspronkelijke titel Emma
Uitgever Nederlandse uitgave in 1978 bij Veen
Genre Historisch

Korte omschrijving

Emma wordt algemeen beschouwd als Austens grootste prestatie. De heldin, die in de eerste zin van het boek al mooi, slim en rijk wordt genoemd, is zo antipathiek dat de schrijfster er zelf van uitging dat behalve zijzelf niemand haar aardig zou vinden. Toch is dat niet zo.

Emma is verwaand, bemoeizuchtig en kortzichtig en ze speelt met andere mensen, maar staat toch griezelig dicht bij onszelf. En juist dat maakt de lezer gelukkig, want Emma komt tot inkeer, ja zelfs tot inzicht en tot zelfkennis. En ze trouwt natuurlijk met de man die zo voor de hand lag dat ze hem finaal over het hoofd had gezien.

Alles opgediend met juist die hoeveelheid ironie die tegen de zoetheid opweegt en de inleving onverlet laat.


Titel Lady Susan
Oorspronkelijke titel Lady Susan
Uitgever Nederlandse uitgave in 1974 bij Penguin (Omnibus met ook Sandition en De Watsons)
Genre Historisch

Korte omschrijving

Lady Susan is een korte briefroman, die waarschijnlijk is geschreven in 1794 maar pas in 1871 werd uitgegeven.

Het verhaal draait om het zelfzuchtige gedrag van Lady Susan Vernon, een weduwe die al flirtend op zoek gaat naar passende echtgenoten voor haarzelf en haar jonge dochter.

'Lady Susan' is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. De coverfoto hier is van het gebundelde boek met 'Emma'.
In 2016 heruitgegeven met als titel Love & Friendship de story van Lady Susan.


Titel Mansfield Park
Oorspronkelijke titel Mansfield Park
Uitgever Nederlandse uitgave in 1984 bij Het Spectrum
Genre Historisch

Korte omschrijving

De belangstelling voor het werk van Jane Austen is de laatste jaren sterk toegenomen. De oude kritiek op haar centrale thema: hoe een jonge vrouw aan de juiste (welgestelde) man komt om voor het vreselijke lot van de verzurende oude vrijster te worden gespaard is verstomd. Men is gaan waarderen hoe briljant zij dit schijnbaar beperkte thema uitwerkt en hoe kostelijk haar zedenschilderingen van de gegoede middenklasse zijn.

Zo is het respect gegroeid voor haar prachtige stijl, scherpe observatievermogen, haar ironie, humor en levendige pen. Alles vlinderlicht van toon, met een fijn getekende, bijna onderkoelde bewogenheid en een innemende afkeer van hypocrisie.

Ook in Mansfield Park komt het via tal van intriges tot huwelijken. Heldin van dit als een detective opgebouwde verhaal is de jonge, timide en kwetsbare Fanny Price, dochter van behoeftige ouders, die opgroeit in het gezin van haar oom Sir Thomas Bertram, bezitter en bewoner van Mansfield Park.

Het lijkt een sprookje, want Fanny krijgt inderdaad haar droomprins en wordt hierdoor meesteres op Mansfield Park en de geliefde en gewaardeerde steunpilaar van de familie.

Maar de grote onderstroom van deze prachtige roman, die als de meest diepzinnige van Austens oeuvre geldt, bestaat uit het fascinerende tijdsbeeld dat zij tekent: Engeland in de jaren 1811-1813, toen het leven van de 'landedgentry' nog in scherper contrast stond tot de elegante maar oppervlakkige 'London style' waarvan Beau Brummel een exponent was. Een korte periode waarin waarden tegen elkaar worden afgemeten, aan de vooravond van Waterloo...


Titel Overtuiging*
Oorspronkelijke titel Persuasion
Uitgever Nederlandse uitgave in 1996 bij Boekwerk
Genre Historisch

Korte omschrijving

Overtuiging is een mild satirische roman over liefde en huwelijk, verteld met veel humor, warmte en inzicht.

Anne Elliot ontmoet na zeven jaar haar vroegere verloofde, kapitein Wentworth, met wie ze destijds onder druk van familie en vrienden had gebroken. Al spoedig beseft ze dat haar liefde voor hem nooit is verminderd.

Voor ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten, moeten ze hun eigen overtuigingen en die van anderen aan een grondig, niet altijd even pijnloos onderzoek onderwerpen.

* Ook verschenen als 'Overreding en overtuiging' in 1987 bij Het Spectrum
* De eerste Nederlandse vertaling van 'Persuasion' was in 1953 bij uitgeverij De Muidertoren met als titel 'Het late inzicht'.


Titel Sandition
Oorspronkelijke titel Sandition
Uitgever Nederlandse uitgave in 1974 bij Penguin (Omnibus met ook Lady Susan en De Watsons)
Genre Historisch

Korte omschrijving

In een badplaats aan de kust speelt deze 'laatste' roman van Jane Austen. Het thema is de bezorgdheid over en beschouwing van de groei van de consumentenmaatschappij, die zijn schaduw vooruitwerpt op de maatschappelijke omwentelingen van de industrieële revolutie.

'Sanditon' is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Jane Austen was 'Sanditon' nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven. Op de coverfoto uit 2005 is 'De Watsons' gebundeld met een andere Unfinished Novel 'De Watsons'. 'Lady Susan' is de derde Unfinished Novel.


Titel Trots en vooroordeel*
Oorspronkelijke titel Pride and Prejudice
Uitgever Nederlandse uitgave in 1946 bij Pro Arte
Genre Historisch

Korte omschrijving

 

Elizabeth Bennet, de heldin uit Trots en vooroordeel, is met haar levendige, sprankelende geest, haar gevoel voor humor en haar oprechtheid altijd een van de geliefdste romanpersonages van Jane Austen geweest.

Als Elizabeth de charmante Wickham en de trotse, hooghartige Darcy ontmoet, zijn haar gevoelens ten opzichte van beiden snel bepaald. Haar eigen belevenissen en die van haar vriendin Charlotte Lucas en haar zusje Jane dwingen haar echter om haar mening over vele zaken te herzien.

Maar ze schuwt de confrontatie met zichzelf niet en is telkens weer in staat de humor van haar situatie in te zien.

* Ook verschenen als 'De gezusters Bennett' in 1964 bij Veen
* Ook verschenen als 'Waan en eigenwaan' in 1980 bij Het Spectrum


Titel Verstand en onverstand*
Oorspronkelijke titel Sense and sensibility
Uitgever Nederlandse uitgave in 1982 bij Spectrum
Genre Historisch

Korte omschrijving

 

Verstand en onverstand is een prachtig zedenspel waarin de zusters Dashwood twee totaal verschillende eigenschappen vertegenwoordigen. Elinor is tactvol, gereserveerd en beheerst; Marianne is impulsief, emotioneel en extravert.

Jane Austen gaat verder dan deze eenvoudige tegenstelling en onderzoekt met af en toe smalende humor en subtiele precisie de spanning tussen de behoeften van het individu en de eisen van de maatschappij. Jonge vrouwen zonder economische of politieke kracht moeten vechten voor hun integriteit en hun geluk in het onophoudelijke gedrang om partners.

* Ook verschenen als 'Gevoel en verstand' in 1922 bij Maatschappij voor Goede en Goedkope Lectuur
* Ook verschenen als 'Meisjeshoofd en meisjeshart' in 1954 bij Het Spectrum
* In 1971 verschenen als 'Rede en gevoel' bij uitgeverij De Schorpioen
* Ook verschenen als 'Verstand en gevoel' in 1996 bij Boekwerk
* In 2014 verschenen als 'Verstand en fijngevoeligheid bij Calbona uitgeverij.
Andere titels van deze auteur N.v.t.
Website www.austen.com


Home | Boekenkast A |