A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


De Reiziger-serie van Diana Gabaldon is een serie over een 'moderne' vrouw die, door een samenloop van omstandigheden, terecht komt in de achttiende eeuw. Momenteel zijn er acht boeken in deze serie verschenen en de hoofdfiguur Claire reist in de verscheidene boeken heen en weer in de tijd. Dan is er ook nog de Lord John serie. Lord John Grey is een belangrijk nevnepersonage uit de reiziger-serie die een eigen spin-off reeks kreeg. Deze reeks speelt zich volledig af in het verleden.

Nu ben ik niet zo'n liefhebber van tijdreisverhalen, maar de reacties op de serie van Gabaldon waren dusdanig lovend dat ik haar wel aan móest schaffen. Het heeft echter lange tijd geduurd voor ik de moed had gevonden aan de serie te beginnen. Dit had twee oorzaken. Ten eerste betreft het nogal dikke boeken en aangezien ik de serie het liefst achter elkaar lees, zit ik dan toch gauw tegen ruim 5000 pagina's aan te hikken. Maar eerlijk is eerlijk, de voornaamste reden waarom het zo lang heeft geduurd voor ik begon met lezen, is het thema (tijdreizen dus).

Na ongeveer de helft gelezen te hebben ben ik zeker niet teleurgesteld. Er wordt niet al te veel ingegaan op het feit dat Claire uit de moderne tijd komt (wanneer ze voor het eerst aan een tijdreis begint is de Tweede Wereldoorlog net afgelopen, dus de grote technologische vooruitgang moet dan nog beginnen) en het is nergens storend wanneer het wel wordt genoemd. Jamie is om op te vreten! Op sommige momenten laat Gabaldon ruim plaats voor humor, maar ze schuwt ook gruw geweld niet. De erotische scenes zijn mooi en worden nergens vulgair.

Ik vond het wel jammer dat het 3de deel 20 jaar later speelt en dat dus ook Claire en Jamie 20 jaar ouder zijn geworden, maar qua avonturen nog even kwiek en fel zijn als toen ze jong waren (en geloof me, ik ben een medio 40-er en die jaren ga je écht wel voelen).

Gabaldon's Outlander serie is sinds 2014 op tv te zien als de gelijknamige reeks met Sam Heughan als Jamie Fraser.

Deel en serie Deel 0.5 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel De oorsprong
Oorspronkelijke titel Virgins
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2016 bij Boekerij
Genre Kort verhaal - historisch

Korte omschrijving

Jamie Frasers hart en lijf doen pijn nadat zijn vader is overleden en hij het zwaar aan de stok heeft gehad met de Engelsen. Op het Franse platteland wordt hij herenigd met zijn oude vriend Ian Murray. Beiden hebben hun eigen redenen om niet snel naar Schotland terug te keren en besluiten het geluk voorlopig ergens anders te zoeken.

Jamies liefdesleven krijgt een enorme boost als hij voor een joodse dokter gaat werken. De twee vrienden krijgen de opdracht twee waardevolle schatten naar Parijs te brengen: een oud gebedenboek én zijn kleindochter, die daar is uitgehuwelijkt. Jamie en Ian vallen allebei voor de beeldschone Rebekah, maar beseffen niet wat de consequenties van hun gevoelens zijn totdat het te laat is.

* 'De oorsprong' speelt zich af vóór De reiziger-serie en geeft een kijkje in het leven van de jonge Jamie Fraser. Bevat de eerste drie hoofdstukken van De reiziger.
* Ook verschenen in de bundel 'Zeven stenen'.


Deel en serie Deel 1 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel De reiziger
Oorspronkelijke titel Outlander
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1999 bij eXperience-*M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Als Claire Randall kort na de Tweede Wereldoorlog voor de tweede keer op huwelijksreis gaat naar Iverness, biedt het adembenemende berglandschap van de Schotse Hooglanden aanvankelijk de gewenste rust.

Tot Claire tijdens een wandeling per ongeluk een steen aanraakt die deel uitmaakt van een eeuwenoude magische kring van stenen en wordt teruggevoerd naar het verleden, naar het Schotland van de achttiende eeuw.

Als sassenach, een buitenstaander en Engels bovendien, wordt ze al snel het doelwit van samenzweerders die de belangen van de verschillende clans behartigen, en zo raakt ze betrokken bij de Schotse onafhankelijkheidsstrijd.

Tot overmaat van ramp wordt ze ook nog eens hopeloos verliefd op de aantrekkelijke clansman James Fraser van de clan MacKenzie.


* De reiziger bestaat uit 736 pagina's.


Deel en serie Deel 2 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Terug naar Iverness
Oorspronkelijke titel Dragonfly in amber
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1999 bij Meulenhoff-M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Het is nu 1968 en Claire Randall is weer teruggekeerd naar het Schotse Iverness, samen met haar dochter Brianna. Het is Claire's eerste bezoek aan Iverness sinds haar huwelijksreis 22 jaar eerder, toen ze per ongeluk door een magische steencirkel liep en verplaatst werd naar het Schotland van de achttiende eeuw.

Haar man is nu dood en ze hoopt uit te vinden wat er met haar grote liefde, de Schotse clansman Jamie Fraser is gebeurd, met wie ze trouwde tijdens haar verblijf in het verleden. Bovendien acht ze de tijd rijp haar dochter te vertellen wie haar werkelijke vader is.

Claire pikt het verhaal van haar verleden weer op als ze samen met James Fraser naar Frankrijk reist, naar het van intriges vergeven hof van Charles Stuart, Schots vorst in ballingschap. Intussen dreigt in de Schotse Hooglanden een opstand die heel Schotland in een bloedige oorlog kan storten en die tot elke prijs moet worden voorkomen.


* Terug naar Iverness bestaat uit 768 pagina's.


Deel en serie Deel 3 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel De verre kust
Oorspronkelijke titel Voyager
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2000 bij Meulenhoff-M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Claire Randall via een magische kring van stenen in het door oorlog en plundering geteisterde Schotland verliet. Na een lange speurtocht ontdekt Claire dat haar geliefde, de stoere Schotse clansman James Fraser, nog leeft na de slag bij Culloden, waar de Schotse droom van onafhankelijkheid door de Engelsen werd verpletterd.

Ze word verscheurd door de keuze waar ze zich voor gesteld ziet: in haar eigen tijd blijven, bij haar dochter Brianna - het kind van James - of teruggaan naar de gevaarlijke Schotse Hooglanden.

Als Claire's dochter volwassen is, besluit ze nog eenmaal, en nu voorgoed, terug te keren naar het Schotland van de achttiende eeuw, waar James inmiddels het respectabele beroep van boekdrukker uitoefent.

Kort na hun gepassioneerde hereniging wordt het paar gedwongen tot een lange zeereis, in achtervolging van het schip waarop James' neef is ontvoerd om als slaaf te worden verkocht. Piraten, een epidemie aan boord, niets blijft hun bespaard. De vlucht voert hen uiteindelijk naar de verre kust van de koloniën in West-Indië, waar hun tocht een onverwachte wending neemt.


* De verre kust bestaat uit 816 pagina's.


Deel en serie Deel 4 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Het vuur van de herfst
Oorspronkelijke titel Drums of automn
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2001 bij eXperience Meulenhoff-M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Het is inmiddels meer dan twintig jaar geleden dat Claire Randall via een magische kring van stenen in het door oorlog en plundering geteisterde Schotland van de achttiende eeuw terechtkwam. Nu is ze voor de tweede maal teruggereisd, om de rest van haar leven door te brengen bij haar geliefde, de innemende Schotse Hooglander Jamie Fraser.

Het jaar is 1767. Jamie en Claire zijn inmiddels terechtgekomen in Charleston, Zuid-Carolina, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog. Op zoek naar een nieuw leven zonder oorlog en geweld sluiten ze zich aan bij een groep Schotse Hooglanders in ballingschap.

Maar Claire heeft iemand achtergelaten in het heden: haar dochter Brianna. Nadat ze een ontdekking heeft gedaan die haar tot in haar diepste wezen raakt, besluit Brianna terug te reizen naar het verleden, op zoek naar haar vader die ze nooit heeft gekend, en zet zo haar toekomst op het spel.


* Het vuur van de herfst bestaat uit 864 pagina's.


Deel en serie Deel 5 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Het vlammende kruis
Oorspronkelijke titel The fiery cross
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2003 bij Uitgeverij M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Claire Randall en Jamie Fraser hebben oceanen - en eeuwen - getrotseerd, maar nu zijn ze er eindelijk in geslaagd zich te vestigen, en wel temidden van de ongerepte natuur van Noord-Carolina.

Daar, vergezeld door Claires dochter Brianna, haar man Roger en kleinzoon Jemmy, wacht hun een rustig koloniaal bestaan, zo lijkt het.

De spanning loopt echter al gauw op als oude, maar niet graag geziene bekenden zich aandienen en de gemoederen gaandeweg onrustmakend verhit raken.

Immers, wat Jamie niet weet en de uit de twintigste eeuw afkomstige Claire wel, is dat de Amerikaanse revolutie op punt van uitbreken staat.


* Het vlammende kruis bestaat uit 1056 pagina's.


Deel en serie Deel 6 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Sneeuw en as
Oorspronkelijke titel A breath of snow and ashes
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij Uitgeverij M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Met de Amerikaanse Revolutie op het punt van uitbreken wordt Jamie door de Gouverneur gevraagd te helpen de kolonisten kalm te houden.

James heeft echter van Claire gehoord dat over drie jaar de onafhankelijkheid zal worden uitgeroepen en dat iedereen die trouw is aan de kroon gedood of verbannen zal worden.

Een lastig dilemma voor Jamie, en zijn problemen worden alleen nog maar groter als de kolonisten die hij wil helpen ervan overtuigd raken dat Claire een heks is en haar op de brandstapel willen...


* Sneeuw en as bestaat uit 1021 pagina's.


Deel en serie Deel 7 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Een echo in de tijd
Oorspronkelijke titel An echo in the bone
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij Mynx
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Voormalig jakobijn en rebel Jamie Fraser weet drie dingen over de Amerikaanse opstand: de Amerikanen zullen winnen - hoewel het daar in 1778 nog niet naar uitziet -, tot het winnende kamp behoren betekent nog niet dat hij het er levend af zal brengen en hij sterft liever dan zijn zoon tegen te komen op het slagveld.

Frasers vrouw, de uit de twintigste eeuw afkomstige verpleegster Claire Randall, weet dat de prijs die de Amerikanen voor de overwinning zullen betalen hoog zal zijn en ze is vastbesloten ervoor te zorgen dat Jamies leven daar niet bij hoort...


* Een echo in de tijd bestaat uit 832 pagina's.


Deel en serie Deel 8 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Met het bloed van mijn hart*
Oorspronkelijke titel Written in my own heart's blood
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2014 bij Boekerij
Genre Historische roman

Korte omschrijving

 

1945. Claire Randall is gelukkig getrouwd. De oorlog heeft haar van haar man Frank gescheiden, maar nu viert het echtpaar hun hereniging met een tweede huwelijksreis naar de Schotse Hooglanden. Daar stapt Claire tijdens een wandeling in een stenencirkel… en ze wordt wakker in het Schotland van 1743.

Tijdens haar verblijf in het verleden ontmoet ze de onweerstaanbare jonge Schot Jamie Fraser, die haar laat kennismaken met ongekende passie en allesomvattende liefde. Al snel blijkt echter dat Claire heen en weer kan reizen in de tijd, en wordt ze verscheurd tussen twee volkomen verschillende mannen en twee onverenigbare levens.

Zo begint de Reiziger-serie, een epische reeks vol passie en avontuur, angst en verraad… en een liefde die alle barrières van plaats en tijd overstijgt. Met het bloed van mijn hart, het achtste deel, speelt zich af in Schotland in 1778. Jamie Fraser staat op uit de dood, om tot zijn afschuw te ontdekken dat Claire met iemand anders is getrouwd.

* Dit boek is opgesplits in twee delen met elk 608 pagina's.


Deel en serie Deel 9 - De Reiziger serie - Outlander Series
Titel Vertel het de bijen*
Oorspronkelijke titel Go tell the bees that I am gone
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2021 bij Boekerij
Genre Historische roman

Korte omschrijving

 

Fraser’s Ridge, 1779. Claire en Jamie zijn eindelijk herenigd met hun dochter Brianna, haar man Roger en hun kinderen. Het gezin bij elkaar hebben is een droom die de Frasers voor onmogelijk hadden gehouden. Maar zelfs hier in het achterland van North Carolina zijn de gevolgen van de oorlog voelbaar. De spanningen in de koloniën zijn groot en de emoties lopen hoog op onder de bevolking. Jamie weet dat de loyaliteit van zijn pachters niet vanzelfsprekend is. Daarbij bestaat de kans dat de naderende oorlog ook hen zal treffen.

Brianna en Roger hebben hun eigen zorgen. Wat als de dreiging waar ze in de twintigste eeuw aan ontsnapten hen weet te volgen? En was de familiehereniging het waard om de gevaren van de achttiende eeuw te trotseren? Niet zo ver van de Ridge komt de jonge William Ransom langzaam in het reine met de ware identiteit van zijn vader, terwijl Lord John Gray vetes bijlegt en nieuwe gevaren het hoofd biedt – zowel voor zichzelf als voor zijn zoon.

Ondertussen sluipt de Amerikaanse Revolutie dichterbij. Voor Jamie en Claire staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Eens dreef de jakobistische opstand de geliefden bijna voorgoed uit elkaar. Zal deze revolutie hetzelfde doen?

* Dit boek is opgesplits in twee delen met elk 640 pagina's.


Niet vertaalde delen van de Reiziger serie:

Deel 9 - Go tell the bees that I am goneLekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - Lord John serie
Titel Het dubbelleven van Lord John
Oorspronkelijke titel Lord John and the private matter
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2004 bij Uitgeverij M
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Londen, 1757. De Engelse Kroon heeft Lord John, edelman en majoor in het Britse leger, juist benoemd tot leider van een onderzoek naar de brute moord op een soldaat die er van wordt verdacht een spion te zijn.

Daarnaast heeft Lord John nog een ander probleem dat hem in zijn onderzoek hindert. Hij heeft ontdekt dat de verloofde van zijn nicht een nogal gevoelig medisch probleempje heeft dat de goede naam van zijn familie kan ruïneren.

Hij moet het huwelijk van zijn nicht zien te voorkomen zonder de hele stad in opschudding te brengen en tegelijkertijd een moordonderzoek leiden dat al snel een zeer vreemde wending neemt.


Deel en serie Deel 2 - Lord John serie
Titel De hand van de duivel
Oorspronkelijke titel Lord John and the hand of devils
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij Mynx
Genre Historische roman

Korte omschrijving

De hand van de duivel is een bundeling van drie korte romans die zich afspelen in de wereld van de Reiziger, met als hoofdpersoon een van de populaire personages uit deze reeks, Lord John.

'De hand van de duivel' bevat de volgende verhalen:

  1. Lord John en de hellevuurclub - Lord John and the Hellfire Club

  2. Lord John en de Succubus - Lord John and the Succubus

  3. Lord John en de spooksoldaat - Lord John and the haunted soldier


Deel en serie Deel 3 - Lord John serie
Titel Broeders van het zwaard
Oorspronkelijke titel Lord John and the Brotherhood of the Blade
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij Mynx
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Londen, 1758. Engeland vecht een slepende oorlog uit met Frankrijk over de suprematie op drie continenten. De stad wemelt van de soldaten, edellieden, spionnen en hoeren.

Een van hen is lord John Grey, majoor in het Engelse leger en veteraan van talloze veldslagen. Nadat hij zijn eerste opdracht voor de koning tot een goed einde heeft gebracht, wacht hem een nieuwe uitdaging – nog gevaarlijker dan de eerste…


Deel en serie Deel 4 - Lord John serie
Titel Lord John en de Schotse gevangene
Oorspronkelijke titel Lord John and the Scottish prisoner
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2012 bij Boekerij
Genre Historische roman

Korte omschrijving

'Lord John Grey bekeek het met een lintje versierde pakje op zijn schoot alsof het een bom was. Het had dan ook nauwelijks explosiever kunnen zijn als het gevuld was met kruit en er een brandende lont aan vastzat.'

De nalatenschap van een overleden vriend brengt Lord John en zijn broer Hal op het spoor van een corrupte legerofficier die over lijken gaat.

Jamie Fraser, die sinds zijn vrijlating als krijgsgevangene een rustig leven leidt in het Ierse Lake District, wordt ruw opgeschrikt doordat oude bekende Lord John Grey plotseling voor zijn deur staat met het bevel hem te helpen het schandaal te ontrafelen.

Zowel Jamie als Lord John heeft zo zijn geheimen, die hun leven en vrijheid kunnen bedreigen als ze de zaak niet bijtijds weten op te lossen...
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel * - Lord John en de Reiziger serie
Titel Zeven stenen
Oorspronkelijke titel Seven stones to stand or fall
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2017 bij Boekerij
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Fans van de Reiziger-serie zullen smullen van deze korte verhalen van Diana Gabaldon. Zeven stenen bevat zeven verhalen die de geliefde Reiziger-wereld nog groter maken.
In De gewoontes van het leger moet een vriend van Lord John terechtstaan in Canada en reist de legerofficier af naar de nieuwe wereld. Tussen de tijd vertelt ons over de dochter van Laoghaire en een rouwende, jonge weduwnaar en in Lord John en de zombieplaag moet er een bovennatuurlijke slavenopstand worden onderdrukt. Het ontroerende liefdesverhaal van Roger MacKenzies ouders wordt uit de doeken gedaan in Als een blad op de wind en het leven van Lord Johns broer Hal, die in aanraking komt met de vrijgevochten Minnie – een jonge handelaar in antieke teksten – komt aan bod in Een vluchtig groen. Als laatste is er een Lord John-verhaal waarin hij op Cuba aankomt en daar Havana in roerige tijden meemaakt: Lord John en de belegering.

Bevat:
* De gewoontes van het leger - The Custom of the Army (Lord John serie 2.75)
* Tussen de tijd - The space between (De reiziger serie deel 7.5)
* Lord John en de zombieplaag - Lord John and the plague of zombies (Lord John serie deel 3.5)
* De ooorsprong - Virgins (De reiziger serie deel 0.5)
* Als een blad op de wind - A leaf on the wind of All Hallows (De reiziger serie deel 8.5)
* Een vluchtig groen - A fugitive green (De reiziger serie 2.5)
* Lord John en de belegering - Besieged (Lord John serie deel 3.75)
Andere titels van deze auteur * Voorbij Avalon - Out of Avalon (Ook verschenen als Vrouwen van Avalon): Omnibus met verhalen van meerdere schrijvers/sters.
Website www.dianagabaldon.com


Home | Boekenkast G |