Eind jaren '70 en in de jaren '80 waren er al historische romans van het zogenaamde 'zwijmelgenre'. In mijn tienerjaren heb ik deze boekjes verslonden. Tegenwoordig zijn ze achterhaald en ouderwets, maar in die tijd waren het heerlijke verhalen om bij weg te dromen. Dat verslinden was trouwens bepaald niet moeilijk, want de boekjes bevatten maar 157 bladzijden, dus dat schoot lekker op.

Over het algemeen zijn de helden en heldinnen in deze boekjes beleefd tot in het absurde, zijn de dialogen nogal oubollig en is er van enige erotiek geen enkele sprake, maar toch zitten er (nog steeds) geweldig leuke verhalen tussen.

Ze worden al vele jaren niet meer uitgegeven, maar je komt ze op rommelmarkten en in 2e-handswinkels toch nog regelmatig tegen, de gekleurde boekjes van Bouquet Reeks.


Voorbeelden van de historische romanserie van Bouquet Reeks:


Nummer 16 - Met euvele moed van Polly Meyrick Nummer 46 - Met vliegend vaandel van Janis Constant Nummer 47 - Rijk der machten van Gina Veronese Nummer 48 - Bedriegelijk spiegelbeeld van Emma Gayle


Nummer 60 - Haar vrees ten spijt van Caroline Martin Nummer 72 - Een kaper op de kust van Sara Orwig Nummer 82 - Haar hart belegerd van Caroline Martin Nummer 83 - Geluk in het verschiet van Helen MaySoms werden de fans van de historische romans écht verwend en werd er een dubbeldik exemplaar uitgegeven met drie verhalen en dat was smullen!!!


Een wat beduimeld exemplaar uit 1979
Om maar een voorbeeld te geven van de oubolligheid van deze boekjes hier even een beschrijving van de achterkant van deze drieling uit 1979: "In de Historische Roman staan liefde en avontuur uit vroeger tijden centraal. Laat u meevoeren naar die tijd van weleer, met zijn galante ridders en duellerende rivalen, kantkragen en pruiken, gouvernantes en chaperonnes."
Home | Harlequin