A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


Anna Jansson is een Zweedse misdaadauteur, haar verhalen spelen zich allemaal af in Gotland, een Zweeds eiland. Hoofdpersonage is politie inspecteur Maria Wern. Ze schreef ook een aantal niet vertaalde kinderboeken. De Maria Wern verhalen zijn ook verfilmd als tv-serie met Eva Röse in de hoofdrol.

Deel en serie Deel 1 - Maria Wern
Titel Midwinteroffer
Oorspronkelijke titel Stum sitter guden
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2003 bij Van Buuren
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op een prehistorische offerplaats hangt een dode man in een boom. Met naast hem acht dode dieren van het mannelijk geslacht. Het rituele karakter van de moord laat inspecteur Maria Wern niet los.

Ze ontdekt dat er jaren geleden een vergelijkbare moord is gepleegd. Maar de dader daarvan is kort daarna om het leven gekomen bij een auto-ongeluk...


Deel en serie Deel 2 - Maria Wern
Titel Doodskruid
Oorspronkelijke titel Alla de stillsamma döda
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2005 bij De Geus
Genre Thriller

Korte omschrijving

De echtgenoot van Rosmarie Haag is verdwenen. Voor de politie van Kronviken is dat nog geen reden om zich overhaast in een onderzoek te storten. Inspecteur Maria Wern raakt echter gefascineerd door de beeldschone vrouw.

Rosmarie blijkt jarenlang door haar man mishandeld te zijn en gaat niet erg gebukt onder zijn afwezigheid. Is er sprake van een ordinaire huwelijkscrisis? Het lijkt er wel op, maar Maria Wern vermoedt dat er meer aan de hand is. De hete zomerweken die volgen, doen Kronviken ontvlammen.


Deel en serie Deel 3 - Maria Wern
Titel Laat de dood slapen
Oorspronkelijke titel Må döden sova
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2008 bij De Geus
Genre Thriller

Korte omschrijving

Adina verkoopt haar lichaam om haar zoon in Estland een betere toekomst te geven. Ze ziet te laat in dat de voorwaarden anders zijn dan haar zijn voorgespiegeld. Haar leven loopt gevaar en ze is slechts een pion in een cynisch spel. Zonder de waarheid te onthullen probeert ze de aandacht te trekken van de politie.

Inspecteur Maria Wern wordt naar de Cheironkliniek geroepen, een exclusieve privekliniek die is gespecialiseerd in reageerbuisbevruchtingen. Een patiënte heeft uit wanhoop zelfmoord gepleegd. Als de zwangere Adina dood in bad wordt aangetroffen, lijkt er opnieuw een verband met de kliniek te zijn.


Deel en serie Deel 4 - Maria Wern
Titel De zilveren kroon
Oorspronkelijke titel Silverkronan
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2009 bij De Geux
Genre Thriller

Korte omschrijving

Het beloofde een mooie zomer te worden op Gotland, tot een man eerst vermist en vlak daarna vermoord teruggevonden wordt. Tijdens de Middeleeuwse feestweek op het eiland valt er nog een dode. Het enige wat deze twee moorden ogenschijnlijk verbindt is een slangenbeet.

Rechercheur Maria Wern is thuis op Götland en verneemt dat de lokale commissaris het onderzoek een bepaalde richting probeert op te sturen. Waarom doet hij dat? Met welke spoken uit het verleden probeert hij in het reine te komen? Een bezoek aan zijn vrouw schept plots klaarheid...


Deel en serie Deel 7 - Maria Wern
Titel Zondebok
Oorspronkelijke titel Främmande fågel
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij De Geus
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op het eiland Gotland constateert een arts bij een kokkin een hoogst besmettelijke infectieziekte, de vogelgriep. De vijftig kinderen van het zomervoetbalkamp en hun coach, voor wie de kokkin kookte, worden vervolgens in strenge afzondering gehouden. Wanneer de ouders zich realiseren dat er geen effectief medicijn is, dreigen ze in paniek te raken.

Inspecteur Maria Wern gaat intussen op zoek naar een mysterieuze man die via internet medicijnen tegen de vogelgriep te koop aanbiedt. De angst slaat Maria om het hart als ook haar naasten door de griep geveld worden.


Deel en serie Deel 8 - Maria Wern
Titel Maria Wern en de vermoorde onschuld
Oorspronkelijke titel Pojke försvunnen
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2014 bij Uitgeverij de Rode Kamer
Genre Thriller

Korte omschrijving

Tijdens de nacht van het midzomerfeest op Gotland verdwijnt de tienjarig Andreas spoorloos. Zijn moeder, die al eerder een kind verloren heeft, is radeloos, ervan overtuigd dat haar kind is vermoord. Terwijl bijna iedereen denkt dat de jongen zich ergens schuilhoudt, blijken twee oudere vriendjes er meer van te weten. Inspecteur Maria Wern, die op onderzoek uitgaat, wordt niet alleen geconfronteerd met enkele bizarre verdachten een doodgraver, een caféhouder, een pooier en een pottenbakker maar ook een zware crimineel die zelfs haar privéleven binnendringt. Maar wat doet een tienjarig jongetje alleen in een afgesloten bunker op het strand? En wat vind je een wijnkelder openmaakt die vanbinnen is afgesloten?


Nog niet vertaalde delen van de Maria Wern serie:

Deel 5 - Drömmar ur snö
Deel 6 - Svart fjäril
Deel 9 - Inte ens det förflutna
Deel 10 - Först när givaren är död
Deel 11 - Drömmen förde dig vilse
Deel 12 - Alkemins eviga eld
Deel 13 - När skönheten kom till bro
Deel 14 - Dans på glödande kol
Deel 15 - Skymningens barfotabarn
Deel 16 - Alla kan se digAndere titels van deze auteur N.v.t.
Website thriller.se


Home | Boekenkast H |