A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z
1937 - 2015 kruisColleen McCullough studeerde neurofysiologie en werkte in ziekenhuizen in Sydney en Londen. Ze gaf ook les aan Yale. In de jaren zeventig vestigde ze zich op Norfolk, een eiland in de Stille Oceaan ten noorden van Nieuw- zeeland. Ze werd wereldberoemd door haar boek 'The thorn birds', waarvan in 1983 een succesvolle tv-serie gemaakt werd met Richard Chamberlain in de hoofdrol. Ook haar boek 'Tim' werd in 1979 verfilmd met een toen nog jonge Mel Gibson en Piper Laurie in de hoofdrollen. Voor het onderzoek dat ze deed voor haar boek 'The first man in Rome – De mannen en vrouwen van Rome', kreeg ze in 1993 een doctoraat in de letteren van de universiteit van Sydney.

Deel en serie Deel 1 - De mannen en vrouwen van Rome (Masters of Rome)
Titel Macht & liefde
Oorspronkelijke titel The first man in Rome
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1991 bij Bosch & Keuning
Genre Historische roman

Korte omschrijving

In 'Macht & liefde' voert meestervertelster Colleen McCullough ons terug naar de wereld van het Oude Rome en schildert een meeslepend panorama van onsterfelijke mannen en vrouwen die de fundamenten van het Romeinse Rijk hebben gelegd.
Het verhaal begint op Nieuwjaarsdag van het jaar 110 voor Christus. We ontmoeten twee eerzuchtige mannen, vastbesloten, en verteerd door ambitie de belangrijkste man van Rome te worden: Marius en Sulla. De een is een trots en gedisciplineerd krijgsman, de ander een schaamteloze jager op vrouwen en pleziertjes. Verbeten vechten zij hun strijd om de macht uit.
Met haar magnifieke beschrijving van de geslepen intriges in de senaat en de passies en rivaliteiten tussen de Romeinse families, weet McCullough de lezer meesterlijk in haar ban te houden.
'Macht & liefde' is een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.


Deel en serie Deel 2 - De mannen en vrouwen van Rome (Masters of Rome)
Titel De kroon van gras
Oorspronkelijke titel The grass crown
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1992 bij Bosch & Keuning
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Ruim tien jaar na het wereldsucces van 'De Doornvogels' onthaalt Colleen McCulloght haar miljoenen lezers op een fascinerend, ontroerend epos over het Rome in de eerste eeuw voor Christus.
Na 'Macht & liefde' neemt 'De kroon van gras' ons opnieuw mee naar een wereld van politieke intriges, geweld, onverzoenlijke haat en hartstochtelijke liefde. De carrière van Gaius Marius - succesvol generaal en zesvoudig consul - vertoont een neergaande lijn. Desondanks is hij uit op een zevende consulaat. Deze ambitie brengt hem in conflict met Lucius Cornelius Sulla - eens Marius' rechterhand, nu diens gevaarlijkste rivaal.

'De kroon van gras' is een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.


Deel en serie Deel 3 - De mannen en vrouwen van Rome (Masters of Rome)
Titel Vrouwe Fortuna
Oorspronkelijke titel Fortune's favourites
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1995 bij Bosch & Keuning
Genre Historische roman

Korte omschrijving

In dit langverwachte deel drie uit de cyclus 'Mannen en vrouwen van Rome' neemt meestervertelster Colleen McCullough ons wederom mee naar het Rome van de eerste eeuw voor Christus.
Na 'Macht & liefde' en 'De kroon van gras' pakt zij de draad weer op in april 83 v.C., om te eindigen in maart 69 v.C.
Ze beschrijft veertien jaar vol woelige gebeurtenissen. Het is de tijd dat Sulla naar Rome terugkeert en zichzelf tot dictator benoemt. Maar het is ook de periode waarin de ster van Julius Caesar rijzende is en waarin ook de redenaar en politucus Cicero een briljante carrière doormaakt. Bovendien vertelt 'Vrouwe Fortuna' het meeslepende verhaal van de beroemde slavenopstand onder leiding van de legendarische Spartacus.

Intriges, passies, rivaliteiten en banaliteiten zijn aan de orde van de dag. Ook in deze roman is McCullough er weer op voortreffelijke wijze in geslaagd haar lezers tot en met de laatste bladzijde in de ban te houden. 'Vrouwe Fortuna' is daarmee een rijke historische roman, even boeiend als nauwgezet geschreven door een van de meest gelezen vertellers van deze tijd.


Nog niet vertaalde delen van de De mannen en vrouwen van Rome (Masters of Rome) serie:

Deel 4 - Caesar's women
Deel 5 - Caesar
Deel 6 - The october horse
Deel 7 - Antony & CleopatraLekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Titel Tim
Oorspronkelijke titel Tim
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1976 bij Agathon en Unieboek
Genre Roman

Korte omschrijving

Tim Melville is een jongen van 25 met het uiterlijk van een Griekse god maar in zijn geestelijke ontwikkeling is hij blijven steken op het niveau van een kind.
Mary Horton is 43 en vrijgezel. Ze leidt een teruggetrokken leven, zonder vrienden en kennissen, en geniet van de luxe die ze zich kan permitteren door hard te werken en gunstig te speculeren. Als Mary op zekere dag Tim ontmoet, wordt ze getroffen door zijn kinderlijke onbevangenheid en zijn volmaakte schoonheid.
Dat is het begin van een wonderlijke verhouding, die balanceert op de grens van een moeder-kind-binding en een volwassen man-vrouw-relatie. Deze ongewone en zeer ontroerende liefdesverhouding leidt tenslotte tot een huwelijk tussen de zwakbegaafde jongen en de oudere vrouw.


Titel De doornvogels
Oorspronkelijke titel The thorn birds
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1977 bij Bruna
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Dit is het aangrijpende, imposante verhaal van een eigenaardige familie: de Clearys. Het begint vroeg in deze eeuw, wanneer Paddy Cleary met zijn vrouw Fiona en hun zeven kinderen naar Drogheda, een groot Australisch landgoed, verhuizen. Het eindigt meer dan vijftig jaar later, als de enig overblijvende van de derde generatie, de knappe actrice Justine O'Neill, over de wereld zwerft, ver weg van Drogheda, op zoek naar het 'echte leven' en de 'ware liefde'. Maar de werkelijke spil van dit boek is de ontembare Meggie, dochter van Paddy en Fiona Cleary, die niet van Drogheda wijkt en die vasthoudt aan haar grote liefde; de mooie en ambitieuze priester Ralph de Bricassart, een verhouding die zelfs niet door een afstand van duizenden kilometers en door de dikke muren van het Vaticaan verbroken kan worden.
Colleen McCullough schreef een roman vol levende, warme mensen, vol gebeurtenissen die de lezer geen moment loslaten, met voortdurend op de achtergrond de aanwezigheid van het wijde Australische land, in al zijn woeste schoonheid en met al de zware eisen die het stelt aan zijn bevolking van landbouwers en schapentelers.


Titel Obsessie
Oorspronkelijke titel An indecent obsession
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1981 bij Bruna
Genre Historische roman

Korte omschrijving

 

De afdeling geesteszieken van een militair hospitaal op een eiland in de Stille Oceaan aan het einde van de tweede wereldoorlog vormt het decor voor Colleen McCullough's nieuwe roman, waarnaar met verlangen werd uitgezien. Afdeling X is een wereld op zich voor de enkele patiënten die er nog zijn en hun verpleegster Honour Langtry. De patiënten zijn heel verschillend in achtergrond en karakter, maar zijn aan elkaar verbonden door hun dagelijkse routine en vooral door hun gedeelde bezitterige toewijding aan Honour Langtry. Wanneer sergant Michael Wilson zich bij afdeling X aandient, verandert het leven daar onmiddellijk. Honour Langtry, die zo toegewijd en vakkundig is, zo zorgzaam en ervaren, ziet niet welke vernietigende consequenties haar belangstelling voor de nieuwkomer voor de andere mannen heeft. Ze vergist zich door te vergeten dat ze in de eerste plaats soldaten zijn, getraind voor de strijd en te lang verstoken gebleven van vrouwen. En Michael Wilson wordt zonder het te willen de katalysator van jaloezie, hartstocht, intriges en liefde.

* In 1984 heruitgegeven als Een ander woord voor liefde


Titel En de vrouw koos een man
Oorspronkelijke titel Creed for the third milennium
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1985 bij Bruna
Genre Roman

Korte omschrijving

In deze opmerkelijke roman confronteert Colleen McCullough haar vele lezers met een toekomstige wereld. Anno 2032 is het leven somber en weinig hoopgevend.
Grote ijsvlakten komen langzaam maar zeker naderbij en grote delen van Amerika dreigen van de wereldkaart weggevaagd te worden. Om de te verwachten chaos te voorkomen heeft de regering allerlei impopulaire maatregelen moeten nemen.
Zo moeten veel gezinnen gedwongen verhuizen en per gezin mag men slechts één kind hebben. Dit alles leidt tot een gedemotiveerde, ontgoochelde bevolking.
Judith Carrioll krijgt opdracht uit te zien naar een man met een grote persoonlijkheid, een man die het volk weer hoop en inspiratie zal kunnen geven. In dr. Joshua Christian meent zij deze man gevonden te hebben. Voorzichtig probeert ze hem op zijn taak voor te bereiden, maar dat een heel continent zó zou reageren, kon niemand voorzien...


Titel Missy
Oorspronkelijke titel The ladies of Missalonghi
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1988 bij Bruna
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Het anders zo vredige plattelandsstadje Byron raakt in rep en roer als een vreemdeling, die zichzelf John Smith noemt, zich daar vestigt. Niemand kan voorkomen dat hij het héle dal opkoopt, zelfs niet de machtige familie Hurlingford, die tot op dat moment alle touwtjes in handen had.
Missy Wright, de jongste van de drie ongehuwde dames die het statige huis Missalonghi bewonen, wordt nog het meest geraakt door de onverwachte ontwikkelingen. Noodgedwongen leidt zij een eenzaam en uiterst saai bestaan, maar de komst van John Smith maakt onvermoede gevoelens in haar wakker.


Titel Het lied van Troje
Oorspronkelijke titel The song of Troy
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1998 bij De Boekerij
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Verraad, liefde, geweld en de wraak van de goden: het zijn de ingrediënten van het oudste epische verhaal van onze beschaving: de 'Ilias'. Elk hoofdstuk wort vertolkt door een ander personage uit de geschiedenis. Priamus, de gedoemde koning van Troje. Helena, de beeldschone en verwende Griekse prinses. De jonge moedig held Hektoer. De wijze Odysseus. En de koppig koning Agamemnon met zijn gruwelijk ambiteuze vrouw Klytemnestra. Allemaal zijn zij marionetten in de handen van de goden die hen zonder mededogen afrekenen op hun daden.


Titel Bestemming Botany Bay
Oorspronkelijke titel Morgan's run
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2001 bij Van Buuren
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Richard Morgan, een keurige herbergier uit het 18e eeuwse Bristol, is een liefhebbende echtgenoot en vader van twee kinderen. Buiten zijn schuld raakt hij betrokken bij een aantal rampzalige gebeurtenissen die eindigen met een veroordeling wegens afpersing.
Richard wordt tot zeven jaar celstraf veroordeeld en zal uiteindelijk deel uitmaken van een experiment om Engeland te bevrijden van de uitpuilende gevangenissen. Met 200 andere gevangenen gaat hij aan boord van de Alexander die koers zet naar Botany Bay in Australië.
Na de ontberingen van de lange reis belanden de gevangenen op het eilandje Port Jackson, waar Richard acht maanden blijft. In oktober 1788 wordt hij overgeplaatst naar Norfolk Island, waar hij ondanks alle verdriet en tegenslagen een nieuw bestaan en een nieuwe liefde vindt.


Titel Land van doornen
Oorspronkelijke titel The touch
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2004 bij The house of books
Genre Historische roman

Korte omschrijving

Schotland, 1872. Op verzoek van haar neef Alexander Kinross, wordt de zestienjarige Elizabeth door haar vader naar het verre Australië gestuurd. De rijke Alexander heeft een deugdzame echtgenote nodig en Elizabeth is precies wat hij zoekt. Na een barre reis in Sydney aangekomen, wacht Elizabeth tevergeefs op haar toekomstige bruidegom. Ze begrijpt dat hij zich weinig voor haar interesseert en dat haar een eenzaam leven te wachten staat in dit ruige pioniersland. Elizabeth weet niet dat Alexander er al jaren een minnares op nahoudt, de exotische Ruby. Ook kan ze niet vermoeden welke tragische slagen van het lot haar nog meer ten deel zullen vallen. Ondanks hun slechte huwelijk krijgen Elizabeth en Alexander twee dochters, de briljante Nell en de mooie Anna. Zullen zij hun vaders zakenimperium in stand kunnen houden?


Titel Streel mijn hart
Oorspronkelijke titel Angel puss
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2007 bij The house of books
Genre Roman

Korte omschrijving

De temperamentvolle Harriet Purcell is eenentwintig jaar oud, woont nog thuis, en heeft een saaie bekrompen verloofde, die haar bewaakt zoals een hond zijn bot. Op een dag heeft Harriet er schoon genoeg van. Ondanks haar vaders waarschuwingen huurt ze twee kamers midden in het kleurrijke centrum van Sydney, bij een excentrieke hospita. Mevrouw Delvecchio Schwartz, die bijverdient als waarzegster, opent Harriets onschuldige ogen voor de echte wereld - een wereld vol van opwinding, passie, avontuur, en interessante mannen. Maar Harriet ontdekt ook dat je hart volgen niet altijd even gemakkelijk is en dat de toekomst lang niet zo transparant is als de kristallen bol en tarotkaarten van mevrouw Schwartz suggereren. Wanneer het noodlot toeslaat voor het dochtertje van de hospita, de mooie, kleine Flo, ondervindt Harriet dat het beschermen van je geliefden, het moeilijkste van al kan zijn.
Andere titels van deze auteur N.v.t.
Website N.v.t.


Home | Boekenkast M |