A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijfster, geboren en getogen in Twente. Ze is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis. Haar young adult verhaal 'This is where it ends', verscheen oorspronkelijk in het Engels en werd pas later vertaald naar het Nederlands onder de titel '54 minuten'. Ook de meeste van haar andere verhalen verschenen eerst in het Engels. Verder schrijft ze ook essays en korte verhalen die verschenen zijn in Engelstalige anthologieën, alsook graphic novels en comics.

Titel 54 minuten
Oorspronkelijke titel This is where it ends
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2016 bij HarperCollins
Genre Young Adult

Korte omschrijving

10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.
10:03 De auladeuren gaan niet open.
10:05 Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt '54 minuten' vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.


Titel Voor ik je loslaat
Oorspronkelijke titel Before I let go
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2017 bij HarperCollins
Genre Young Adult

Korte omschrijving

Een spannend en ontroerend verhaal over vriendschap, schuldgevoel en opgroeien als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap.

Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.

Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen - drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.

Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt...


Titel Het juiste spoor
Oorspronkelijke titel N.v.t.
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2018 bij HarperCollins
Genre Young Adult

Korte omschrijving

Marieke Nijkamp en Corinne Duyvis zijn goed bevriend in het dagelijks leven. Geïnspireerd door het thema vriendschap schreven ze allebei een spannend verhaal waarin de vriendschap tussen jongeren behoorlijk onder druk staat.

In 'Het juiste spoor' van Marieke Nijkamp is een groep vrienden op vakantie als een van hen spoorloos verdwijnt... Wat is er gebeurd?

Corinne Duyvis borduurt voort op haar apocalyptische roman Op de rand van het niets. In 'En de rest van ons wacht' maakt een meisje na een vernietigende komeetinslag op aarde nieuwe vrienden.

* Dit boek bevat ook 'En de rest van ons wacht' van Corinne Duyvis en verscheen alleen in het Nederlands.


Titel Zelfs als we zwijgen
Oorspronkelijke titel Even if we break
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij HarperCollins
Genre Young Adult

Korte omschrijving

Vijf vrienden komen nog één keer samen in een verlaten hut in de bergen voordat iedereen zijn eigen weg zal gaan. Het wordt een weekend om afscheid te nemen, van elkaar en van het spel dat ze de afgelopen drie jaar hebben gespeeld. Maar echt ontspannen wordt het niet, want iedereen heeft zo zijn eigen demonen om tegen te vechten, en allemaal dragen ze hun eigen geheim met zich mee.

Finn vertrouwt niemand meer sinds hij op straat is aangevallen, en zeker Liva niet, die niets deed en toekeek. Maddy treurt om de sportcarrière die ze na een ongeluk heeft moeten opgeven. Carter gaat gebukt onder het gewicht van de loodzware verwachtingen van zijn familie. En Ever? Ever wil dat ze tegen elke prijs doorspelen, tot het spel zich onverwacht tegen hen keert en het een dodelijke wending krijgt...


Titel Als de nacht valt
Oorspronkelijke titel At the end of everything
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2022 bij HarperCollins
Genre Young Adult

Korte omschrijving

De jongeren die opgesloten zitten in een afgelegen jeugdinrichting met de ironische naam Hope voelen zich door iedereen in de steek gelaten. Als op een dag ineens alle bewakers verdwenen zijn, besluit een kleine groep van de gelegenheid gebruik te maken en de inrichting te ontvluchten. Maar al snel komen ze erachter dat ze geen kant op kunnen: er waart een levensgevaarlijk virus rond, en niemand mag zijn huis verlaten. Ze zitten vast en zijn aan zichzelf en elkaar overgeleverd.

Terwijl de voorraden snel slinken en het virus ook Hope binnendringt, moeten de jongeren zien te overleven. Dat kan alleen als ze samenwerken, maar kunnen ze elkaar wel vertrouwen?
Andere titels van deze auteur Diverse Engelstalige korte verhalen.
Website mariekenijkamp.com


Home | Boekenkast N |