A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z


Yrsa Sigurðardóttir is een Ijslandse schrijfster. Ze begon haar schrijverscarrière in 1998 als kinderboekenschrijfster. Pas in 2005 begon ze misdaadromans te schrijven, haar eerste roman werd bij ons vertaald als ‘Het laatste ritueel’ en is tevens de eerste van een serie over de alleenstaande moeder en advocate Thora Gudmundsdóttir , ze spelen zich af in Reykjavik, de hoofdstad van Ijsland.

Deel en serie Deel 1 - Thora Gudmundsdottir
Titel Het laatste ritueel
Oorspronkelijke titel Þriðja Táknið
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2006 bij De Fontein
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op de universiteit van Reykjavik wordt het verminkte lijk van de Duitse geschiedenisstudent Harald Guntlieb aangetroffen. Ontevreden over het politieonderzoek, schakelt de rijke familie van Harald een plaatselijke juriste in.

Zij ontdekt dat Harald in het bezit was gekomen van oude manuscripten over geheimzinnige rituelen uit de Ijslandse historie. Kort daarop stuit ze op een kunsthandelaar die evenals Harald op zoek was naar een uniek eeuwenoud document.

Tegelijkertijd duiken er duistere verhalen uit Haralds verleden op. Het gerucht gaat dat hij lid was van een groep Ijslanders die zich bezighoudt met historisch gewortelde martelingen en executies. Wie heeft deze student verminkt en vermoord en wat hebben de oude manuscripten daarmee te maken?

De zoektocht leidt van Reykjavik naar de onherbergzame noordwestelijke kuststreek van Ijsland, die berucht is vanwege de heksenvervolgingen in de Middeleeuwen.


Deel en serie Deel 2 - Thora Gudmundsdotti
Titel Neem mijn ziel
Oorspronkelijke titel Sér grefur gröf
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2011 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op het schiereiland Snaefellsness wordt een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?

Advocate Thóra Gudmundsdóttir neemt de verdediging van de hoofdverdachte in deze moordzaak op zich. Thóra’s naspeuringen brengen zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?


Deel en serie Deel 3 - Thora Gudmundsdottir
Titel Smeulend vuur
Oorspronkelijke titel Aska
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2012 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

Bij opgravingen worden drie lijken en een afgehakt hoofd gevonden. Ze liggen in de kelder van Markús Magnússons ouderlijk huis, dat meer dan dertig jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting werd bedolven. Omdat Markús de opgravingen tot elke prijs wilde voorkomen, rust de verdenking van de moorden op hem. Heeft hij als tiener drie mensen om het leven gebracht? Hij huurt advocate Thóra Gudmundsdóttir in om hem te verdedigen. Maar wanneer zijn grote jeugdliefde wordt vermoord, begint de zaak er steeds problematischer voor hem uit te zien. En de plaatselijke bevolking is merkwaardig genoeg niet geneigd hem te steunen…


Deel en serie Deel 4 - Thora Gudmundsdottir
Titel De donkere dag
Oorspronkelijke titel Auðnin
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2014 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

Advocate Thora Gudmundsdottir wordt ingehuurd om samen met een kleine groep de verdwijning van twee Ijslanders op Groenland te onderzoeken. Ze stuitten op veel verzet bij de lokale bevolking en het onderzoek neemt een dramatische wending als er een verminkt lijk wordt gevonden.

Door zware sneeuwstormen kan de groep niet weg en zijn ze op elkaar aangewezen. De oplopende spanning brengt geheimen aan het licht die beter in de donkere nacht bewaard hadden kunnen blijven.


Deel en serie Deel 5 - Thora Gudmundsdottir
Titel Kijk naar mij
Oorspronkelijke titel Horfðu á mig
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

 

Een verzorgingstehuis voor gehandicapten brandt tot de grond toe af. Er is slechts één overlevende: Jakob, een jongen met het syndroom van Down. Hij wordt veroordeeld voor het stichten van de brand en opgenomen in een gesloten psychiatrische inrichting.

Een van zijn medegevangenen gelooft echter heilig in Jakobs onschuld en vraagt Thora Gudmundsdottir de zaak te heropenen.

Als Thora zich verdiept in de toedracht van de brand opent ze een beerput.

* Ook als 'Kijk me aan' uitgebracht.


Deel en serie Deel 6 - Thora Gudmundsdottir
Titel Stuurloos
Oorspronkelijke titel Brakið
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2015 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

‘Mama is dood.’ Het hoge stemmetje van het kind was ongemakkelijk helder. ‘Papa is dood.’ Het werd erger. ‘Adda is dood. Bygga is dood.’ Het kind zuchtte diep en klemde zich om het been van haar oma. ‘Allemaal dood.’

Een jacht arriveert in de haven van Reykjavik zonder passagiers aan boord. Wat is er gebeurd met de bemanning en de familie die zich op het schip bevonden toen het vertrok uit Lissabon? Advocate Thóra Guðmundsdóttir duikt in de zaak.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Deel en serie Deel 1 - Freyja & Huldar serie
Titel DNA
Oorspronkelijke titel DNA
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2019 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?
Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven.
Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.


Deel en serie Deel 2 - Freyja & Huldar serie
Titel Vortex
Oorspronkelijke titel Sogið
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2019 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.
De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.


Deel en serie Deel 3 - Freyja & Huldar serie
Titel RIP
Oorspronkelijke titel Aflausn
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een '2'. Een tienerjongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een '3'.
Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freyja, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer '1', dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen. Freyja is ervan overtuigd dat de moordenaar het slachtoffer is geweest van pesterijen, en nu wraak neemt. Zoals ze dat ooit zelf ook wilde doen.


Deel en serie Deel 4 - Freyja & Huldar serie
Titel Lava
Oorspronkelijke titel Gatið
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.
Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.
Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.


Deel en serie Deel 5 - Freyja & Huldar serie
Titel De pop
Oorspronkelijke titel Bruðan
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2020 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

Wanneer er een oude verweerde pop wordt gevonden in de netten van een vissersboot, neemt een vrouw die mee naar huis voor haar jonge dochter. Dit vriendelijke gebaar heeft echter grote gevolgen, en vijf jaar later worden in dezelfde oceaan de resten van een onbekend menselijk skelet gevonden. Maar in een land waar zowat iedereen elkaar kent lijkt het onmogelijk dat niemand weet van wie dit skelet kan zijn.
Terwijl de zoektocht naar de identiteit voortduurt, doet Huldar onderzoek naar de moord op een dakloze drugsverslaafde en houdt Freyja zich bezig met een vermeende kindermishandeling in een pleeggezin. Er is een getuige die de zaken met elkaar zou kunnen verbinden, maar zij is onvindbaar: het meisje dat jaren geleden de pop cadeau kreeg.


Deel en serie Deel 6 - Freyja & Huldar serie
Titel Stilte
Oorspronkelijke titel þögn
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2021 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

Op een koude dag in Reykjavik verdwijnt een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.

Elf jaar later overlijdt een meisje aan het mazelenvirus. Haar vader gaat op zoek naar de drager van het virus om wraak te nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt in een ander deel van de stad in een verlaten auto het lichaam van een vrouw gevonden.

Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden geconfronteerd met drie heel verschillende zaken, die met een onzichtbare draad met elkaar verbonden lijken te zijn. En alle drie de zaken worden omringd door een hoge muur van stilte.
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour


Titel Ik vergeet je niet
Oorspronkelijke titel Ég man þig
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2013 bij The house of books
Genre Thriller

Korte omschrijving

In een geïsoleerd dorpje op de Ijslandse Westfjorden beginnen drie vrienden aan de renovatie van hun vakantiehuis. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn – iets of iemand wil dat ze het fjord verlaten en jaagt hen op met zijn mysterieuze aanwezigheid. Aan de andere kant van het fjord onderzoekt de jonge dokter Freyr samen met agente Dagny de zelfmoord van een vrouw.

Tot hun schrik bleek de vrouw geobsedeerd te zijn door de verdwijning van Freyrs zoon, een aantal jaar eerder. Als deze twee verhalen in elkaar grijpen wordt een angstaanjagende waarheid aan het licht gebracht.


Titel De prooi
Oorspronkelijke titel Bráðin
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 2022 bij Cargo
Genre Thriller

Korte omschrijving

Tijdens de koudste dagen van het jaar is een reddingsteam op de afgelegen hoogvlakten van IJsland op zoek naar een groep vermiste mensen. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Waarom verlieten ze de eenvoudige hut waar ze verbleven, totaal onvoorbereid op de barre weersomstandigheden?

Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats. Er wordt een onverklaarbare plas bloed gevonden in de sneeuw, een kinderschoen duikt op tientallen jaren nadat die begraven was en in de rotskust bij de zee ontstaat een groot zwart gat, dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mensen lijkt te hebben.
Andere titels van deze auteur N.v.t.
Website N.v.t.


Home | Boekenkast G |