A     B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V     W     X Y Z
kruis 1919 - 2003Toen in 1944 het boek Amber van Kathleen Winsor werd gepubliceerd, werden er in één week rond de 100.000 exemplaren verkocht en hiermee was de eerste romantische bestseller een feit. Binnen een maand werden de filmrechten aangekocht en in 1947 werd het boek verfilmd onder de titel Forever Amber met Linda Darnell in de hoofdrol.

Van wat ik ervan begrepen heb, waren vooral de erotische scenes in het boek nogal schokkend rond 1944 (vandaar dat het natuurlijk ook onmiddellijk een bestseller werd). Ik ben er nog niet aan toegekomen om zelf te lezen wat men in die tijd nou zo shockerend vond, maar ooit kom ik er vast wel een keer aan toe.

Titel Amber
Oorspronkelijke titel Forever Amber
Uitgever 2de Nederlandse uitgave in 1948 bij Querido
Genre Historisch

Korte omschrijving

Amber St. Clare: mooi, wild, ambitieus, veeleisend, gevaarlijk... zij is het geheime liefdeskind van een Engelse graaf en een jonge, adellijke lady; ze wordt opgevoed door arme boeren in een dorpje op het platteland. Met haar honingblonde haar en amberkleurige ogen is de zestienjarige Amber een opvallende schoonheid. Alle mannen dingen naar haar gunsten, maar zij wil geen boerenzoon.

Dan rijdt op een dag een groep ruiters het dorp binnen. Onder hen bevindt zich lord Bruce Carlton, een knappe, onstuimige edelman. Vanaf het moment dat Amber Bruce ziet, wil zij hem met heel haar hart bezitten. De liefde voor Bruce zal haar verdere leven beheersen. Alles wil zij voor hem offeren en geen middel laat zij ongemoeid om dichter bij haar geliefde te komen.

In Londen, waar koning Charles II het hofleven laat opbloeien tot ongekende hoogten, viert Amber triomfen als actrice en hofdame. In de glans en schittering van de koninklijke omgeving voelt zij zich als een vis in het water. Haar allure en verleidelijke uitstraling zijn zo sterk, dat zij vele beroemde mannen aan zich weet te binden. Zelfs de koning raakt in haar ban.

Maar ondanks al haar successen blijft Amber vechten voor de vervulling van haar grootste wens. Ze wil maar één man voor altijd: Bruce Carlton - en hij is de enige die zich door al haar schoonheid, rijkdom en wilskracht niet laat dwingen.


Titel Het bittere goud
Oorspronkelijke titel Wanderers eastward, wanderers west
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1966 bij Bruna
Genre Historisch

Korte omschrijving

'Het bittere goud' is een boek waarin romantiek en de vaak harde werkelijkheid van de historie zich vermengen tot een uitermate boeiend en geschiedkundig verantwoord verhaal.

De ontsluiting van het noordwesten van de Verenigde Staten, de opkomst van het grootkapitaal in Wall Street, het ontstaan van een nieuwe geldaristocratie, zijn ieder voor zich al veelbelovende thema's, maar verweven met de lotgevallen van de hoofdfiguren ontstaat een kaleidoscopisch beeld dat de lezer van begin tot einde in zijn greep houdt.

Kathleen Winsor behandelt de eerste twintig jaren na de Amerikaanse burgeroorlog. Het verhaal begint in de herfst van het jaar 1862 en eindigt op 21 december 1881, de dag waarop de stad Butte in de tegenwoordige staat Montana haar spoorlijn kreeg en de eerste fase van de tumultueuze ontsluiting van dit gebied afgesloten werd. De veranderingen die in dit tijdsbestek plaatsvinden in het leven en de omgeving van de mensen in dit boek, het bestaan in de primitieve goudzoekerskampen, de zakenwereld van New York en het societyleven in het oosten, vormen de vele facetten van een machtig brok Amerikaanse geschiedenis.

'Het bittere goud' wordt bevolkt door een overvloed van onvergetelijke figuren met al hun bekwaamheden, hun overborrelende energie, roekeloosheid en zelfzucht. Men zou het een familieroman kunnen noemen, maar dan van een zeer ongebruikelijk soort en formaat.


Titel Calais Op de vleugels van een droom
Oorspronkelijke titel Calais
Uitgever 1ste Nederlandse uitgave in 1980 bij Bruna
Genre Historisch

Korte omschrijving

Als actrice was ze Lily Malone, als ster Arlette Morgan, en uit liefde nam ze de naam aan van mr. Anthony De Forest. Maar verwantschap voelde ze op den duur met geen van drieën, niet meer dan met Julia, Lady Macbeth, Emma Hamilton of andere grote rollen die ze op het toneel en het witte doek vertolkte.

In dit boek wordt u meegevoerd naar de theaterwereld van New York en Hollywood en naar Engeland en Frankrijk. Maar bovenal leest u het verhaal van een triomferende vrouw, een krachtige, hartstochtelijke rusteloze persoonlijkheid, die haar leven onderzoekt, terwijl zij de wereld om zich heen stevig in haar greep houdt.
Andere titels van deze auteur N.v.t.
Website N.v.t.


Home | Boekenkast W |